DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2017. szeptember 23. szombat, Tekla napja van. - Holnap Gellért napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

BELFÖLD

oldal:1/2698 bejegyzés:10/26971

Az MKKSZ diplomás bérminimumot kér a kormánytól »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 10:59
Az MKKSZ diplomás bérminimumot kér a kormánytól
A szakszervezet szerint nem maradhat fenn az a helyzet, hogy egy akadémiai doktor annyit keres, mint egy kezdő szakmunkás.

Diplomás bérminimum bevezetését javasolja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Az MKKSZ közleményében arra hivatkozik, hogy

a jelenleg érvényes jogszabályok szerint a közalkalmazotti bértábla „J” fizetési osztályába tartozó munkavállalók, vagyis azok, akik az akadémiai doktori címmel rendelkeznek ugyanannyit keresnek, mint a kezdő szakmunkások.

A kormány az elmúlt években a munkaerő-piaci problémákat a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésével próbálta orvosolni. Ezt az emelést azonban a kvalifikáltabb munkaerő bérfejlesztése nem követte, a közalkalmazotti illetményrendszer is több mint 8 éve változatlan maradt.

Az MKKSZ ezért döntött úgy, hogy kiáll a felsőfokú végzettséget, szakképesítést igénylő munkakört betöltők számára kötelezően megemelt fizetések mellett.

Azt kérik, hogy a kormány 2018. január 1-től vezesse be javaslatuknak megfelelően a diplomás bérminimumot.

A szakszervezet szerint ennek összege a mindenkori szakmunkás bérminimumhoz képest legalább 30-35 százalékkal magasabbnak kell lennie.

vissza a címlapra

Megsérült Dzsudzsák Balázs »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 09:48
Megsérült Dzsudzsák Balázs
Kihagyta csapata pénteki bajnokiját. A menedzsere beszélt az állapotáról.

Pénteken az al-Vahda labdarúgócsapata lejátszotta soros mérkőzését az emírségekbeli bajnokságban (2-1-re verték az al-Naszrt), Dzsudzsák Balázst azonban még csak a meccskeretbe sem jelölték. A Nemzeti Sport a játékos menedzserénél érdeklődött, Vörösbaranyi József pedig azt mondta, hogy

a magyar játékos hátsérülés miatt hagyta ki az összecsapást.

Állítólag nem komoly a baj, így Dzsudzsák a jövő héten, az utolsó két vb-selejtezős meccsen már játszhat. Előbbb Svájhoz utazunk, majd Feröert fogadjuk, a vb-szereplés már elúszott.

var fb_page_to_exit_popup='https://www.facebook.com/Sport24hu/';
vissza a címlapra

Irán is rákapcsolt az rakétakísérletekre »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 09:13
Irán is rákapcsolt az rakétakísérletekre
A Tasznim hírügynökség és a Press tévé is hírt adott a Horamsahr nevű rakéta péntek esti sikeres tesztjéről, amelyet néhány órával az után hajtottak

A Tasznim hírügynökség és a Press tévé is hírt adott a Horamsahr nevű rakéta péntek esti sikeres tesztjéről, amelyet néhány órával az után hajtottak végre, hogy a rakétát aznap bemutatták a teheráni katonai parádén, amelyen felvonultatták a legújabb  iráni fejlesztésű fegyvereket. A híradásokban bemutattak a rakétakísérletről készült felvételt is, amelyet a kormány bocsátott a média rendelkezésére.

A szóban forgó rakéta tulajdonságairól más részletek egyelőre nem ismertek.

Haszan Róháni elnök az 1980-ban kirobbant iraki-iráni háború kezdetének évfordulóján tartott katonai parádén jelentette be, hogy az amerikai és francia bírálatok ellenére országa megerősíti katonai képességeit.

“Ha akarják, ha nem, meg fogjuk erősíteni katonai elrettentő képességeinket” – húzta alá Róháni, kiemelve, hogy nemcsak rakétákat fognak fejleszteni, hanem az ország légierejét, szárazföldi erejét és haditengerészetét is. Hozzátette: “senkitől nem fogunk engedélyt kérni, hogy megvédhessük hazánkat”.

Az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Izrael és több európai ország is aggasztónak tartja Irán rohamléptékben fejlődő rakétaprogramját. A Washington és öt másik nagyhatalom által Teheránnal két éve megkötött, mérföldkőnek számító atomszerződés értelmében  Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel.

Teherán viszont váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek, és ballisztikus rakétaprogramja kizárólag védelmi jellegű. Róháni pénteki beszédében ismét leszögezte: Irán haderejét nem azzal a céllal hozták létre, hogy más országokat megtámadjanak. (MTI)

vissza a címlapra

Mi az? A nőknek is van, de nem látszik »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 09:00
Mi az? A nőknek is van, de nem látszik
Nyitva tartja a légcsövet és helyet biztosít a hangszálaknak – a férfiaknak nagyobb helyre van szükségük a mély hang miatt.

A nem is olyan rég múlt időkig a tudomány eredményei nem voltak széles körben ismertek, a tudás birtoklása hosszú ideig kiváltság volt. Ez persze nem jelentette azt, hogy a tömegeket ne izgatták volna a természet, a múlt és a jövőrejtélyei – meg is válaszolták őket legjobb tudásuk és élénk képzelőerejük segítségével. Számtalan mesés, legendás elmélet született így, mint például az ádámcsutka története.

Megakadt az almacsutka

Maga a szó mindent elmond, a kimerítőbb magyarázatért a bibliai időkbe kell visszamennünk, azoknak is szinte a legelejére, a bűnbeesésig. Az a bizonyos tiltott gyümölcs sokak szerint alma volt: Éva megette, majd adott Ádámnak is.

Úgy tűnik, a férfi mohóbb volt, mert a csutka megakadt a torkán, és azóta minden férfi nyakán ott látható az ádámcsutka eredendő bűne mementójaként.

Így történhetett? Nyilvánvalóan nem. Már csak azért sem, mert a nőknek és a gyerekeknek is van – és most már nevezzük tudományos nevén – pajzsporcuk, csak kisebb, nem annyira szembetűnő.

Utat nyit a levegőnek

A viszonylag hajlékony, rugalmas nyelőcsövet C-alakú porcok merevítik, ezek legfelül elhelyezkedő és egyben legnagyobb darabja, a pajzsporc. Majdnem teljes gyűrű, két vége összeér, kicsúcsosodik. Ezt nevezzük ádámcsutkának is

– magyarázza a 24.hu-nak Bárdos György, az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára.

Szerepe kettős. Életbevágóan fontos abból a szempontból, hogy kifeszítve tartja a garatot, biztosítja a levegő akadálytalan útját. Nélküle a légcső összeesne, összetapadna, az ember pedig megfulladna.

Helyet ad a hangszálaknak

Másrészt a pajzsporc ad helyet a hangszálaknak, és ezzel már szinte el is árultuk, miért nagyobb a férfiaké. A mélyebb hangokhoz hosszabb és vastagabb húrok szükségesek az ember torkában éppúgy, mint a hegedűn.

A férfiak hangszálainak tehát több hely kell, ezért ádámcsutkájuk nagyobb, „kívülről” is jól látható.

Egyes nőknél is kialakulhat férfias pajzsporc, ezen műtéti beavatkozással lehet segíteni – említi meg a professzor. Ez a fontos kis porc születésünk óta megvan, mérete a mutálással egy időben indul növekedésnek a fiúknál.

(Kiemelt kép: Eric Audras / AltoPress)

vissza a címlapra

A Brexit elleni tiltakozásul Colin Firth felvette az olasz állampolgárságot »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 08:28
A Brexit elleni tiltakozásul Colin Firth felvette az olasz állampolgárságot
A színész felesége olasz és házuk is van Olaszországban.

Az Arany Glóbusszal és Oscar-díjjal kitüntetett Colin Firth felvette az olasz állampolgárságot, amelyet az Európai Unióból való brit kilépés elleni tiltakozásul igényelt a brit mellé.

Az olasz belügyminisztérium pénteken este jelentette be, hogy a színész, aki olasz nőt vett feleségül „és többször is kinyilvánította hazánk iránti szeretetét”, megkapta az olasz állampolgárságot.

Az 57 éves színész 1997-ben házasodott össze Livia Giuggioli olasz filmproducerrel, akitől két gyereke született, Luca és Matteo. Felesége és két gyereke már eddig is kettős állampolgár volt.

Colin Firth folyékonyan beszél olaszul, és háza van a közép-olaszországi Umbria tartományban. A színész a közelmúltban többször is élesen bírálta Nagy-Britannia várható kilépését az EU-ból.

Firth a 2010-ben bemutatott A király beszédében nyújtott alakításáért egyéb elismerések mellett megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-díjat, Golden Globe-ot és Oscar-díjat is.

Forrás: MTI, kiemelt kép: Citizenside / Richard Goldsmith (Europress)
var fb_page_to_exit_popup='https://www.facebook.com/Mozi24/';
vissza a címlapra

Rejtélyes világvége-figyelmeztetés szakította meg a tévéadást Kaliforniában »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 08:28
Rejtélyes világvége-figyelmeztetés szakította meg a tévéadást Kaliforniában
Senki sem tudja, hogy ki, vagy mi állhat a háttérben.

Bekövetkezett a kaliforniai Orange megye környékén az, amitől a legtöbb ember retteg. Szeptember 21-én, reggel a tévéadás megszakadt, a képernyők elsötétültek, majd megjelent rajtuk a „Vészfelhívás” felirat. Nem sokkal később egy rémült férfi el-elcsukló hangját lehetett hallani. Olyasmiket mondott, hogy:

„Nem azok, akiknek mondják magukat… mindenütt ott vannak, a katonai létesítményekben, főleg az 51-es körzetben… katasztrófák jönnek… a hadsereg, vagyis elnézést, a kormány tud róluk…”

Az üzenet azonban, amit a Cox és a Spectrum kábelszolgáltatók nézői láthattak, nem volt túl friss. A Gizmodo kiderítette, hogy egy 1997-es rádióadás felvételéről van szó, ami egy összeesküvés-elméletekkel foglalkozó állomás, a Coast to Coast AM egyik műsorában hangzott el. Art Bell műsorvezetőnek egy ismeretlen férfi telefonált be, aki azt állította magáról, hogy az 51-es körzetben dolgozott.

Voltak tévékészülékek, amik más szöveget sugároztak. Ebben valaki arról beszélt, hogy hamarosan elképesztően erőszakos idők köszöntenek a világra. Kiderült, hogy szintén egy rádió, ezúttal egy keresztény állomás régebbi felvételéről van szó.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki, vagy mi áll a háttérben, de majdnem biztos, hogy szándékosan hekkelték meg a tévéadásokat. Nem ez lenne az első eset: 2013-ban a rendőrség letartóztatott egy férfit, aki több államban manipulálta a tévéközvetítéseket egy üzenettel, ami arról szólt, hogy a halottak kimásznak a sírjaikból. A legemlékezetesebb eset pedig 1987-ben zajlott, amikor Chicago környékén szakadt meg a tévéközvetítés, és a megdöbbent nézők azt figyelhették, hogy egy bohócmaszkos férfi meztelen hátsóját egy légycsapóval csapkodják.

A Cox szóvivője azt nyilatkozta, vizsgálják az esetet, de egyelőre nem tudják, hogy ki, vagy mi állhat a rejtélyes üzenetek mögött, és azt sem, hogy hány előfizető láthatta őket. A Spectrum nem válaszolt a Gizmodo kérdéseire.

vissza a címlapra

Schobert Norbi nagyot bukott: havi hatmilliót kellett fizetnie két éven át »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 08:08
Schobert Norbi nagyot bukott: havi hatmilliót kellett fizetnie két éven át
A két évvel ezelőtti Buda-Cash botránnyal nagyon rosszul járt a celeb.

A fitneszguru Hajdú Péter Frizbijében mesélt arról, hogy az Update birodalom kétszer is lenullázta anyagilag – írja a Blikk. Egyszer tíz évvel ezelőtt kerültek nehéz helyzetbe: akkor még az autóját és a motorcsónakját is eladta, hogy be tudja fizetni a közüzemi számlákat.

Két évvel ezelőtt pedig a Buda-Cash botrány miatt bukott. A brókercég bedőlése után úszott a szerződés a teniszcsillag Andre Agassival, – akit 300 millióért vett meg – az emberek pedig szabadulni akartak az Update részvényektől.

Több mint 140 milliónk szállt el, hiszen a Buda-Cashnél volt a pénz, a tőzsdére szánt Update-részvények után befizetendő személyi jövedelemadó összegét egy becsődölt brókercég számláján forgattuk, az viszont a zároláskor elveszett. A végén 407 ezer forint kártérítést kaptunk. Kértem a NAV-tól mentesítést, nem adtak, így 24 hónapig fizettem havi hatmilliót

– mondta a műsor felvételén Schobert Norbi.

Nyitókép: Berecz Valter/24.hu

vissza a címlapra

Mostantól az is számít a Facebook hirdetéseknél, melyik üzletbe mentünk be »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 08:00
Mostantól az is számít a Facebook hirdetéseknél, melyik üzletbe mentünk be
Természetesen feltétele ennek, hogy mi is beleegyezzünk a helykövetésbe.

A valódi életben elkövetett tevékenységeink is hatással lesznek a jövőben arra, hogy milyen hirdetések jönnek velünk szembe a Facebookon. A közösségi oldal olyan új eszközöket vezetett be a hirdetők számára, amik a felhasználó tartózkodási helyén és a telefonon végzett aktivitásain alapulnak.

Természetesen ennek feltétele, hogy a Facebook számára engedélyezzük a helykövetést, amennyiben ezt megtesszük, a cég hirdetési rendszere olyan márkák számára teszi lehetővé, hogy megcélozzanak minket reklámjaikkal, akiknek korábban már jártunk üzleteiben. Például ha a plázában betérünk egy H&M-be, később nagy eséllyel köszön vissza a ruhamárka hirdetése a hírfolyamunkban, de ha gyakran eszünk a KFC-ben, akkor a gyorsétterem aktuális ajánlatait láthatjuk majd.

A Facebook hirdetési hálózatát az elmúlt időszakban több kritika is érte. A hónapban a cég bevallotta, hogy olyan oroszokhoz köthető fiókok vásároltak hirdetéseket 100 ezer dollár értékben, amelyek álhíreket terjesztettek. A ProPublica nemrég megjelent cikke szerint pedig azt is lehetővé tette a rendszer algoritmusa, hogy a hirdetők antiszemitákat célozzanak meg reklámjaikkal. Legutóbb pedig a The Guardian újságírójának erőszakos Instagram-posztját emelte ki a Facebook algoritmusa, hogy azzal promózza a képmegosztót a nő barátainak.

Megerőszakolással fenyegetőző poszt miatt égett be a Facebook
Ismét az algoritmusok hozták kellemetlen helyzetbe a közösségi oldalt.
var fb_page_to_exit_popup='https://www.facebook.com/technetHU/';
vissza a címlapra

Kezd eltorzulni a német politikai rendszer? »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 08:00
Kezd eltorzulni a német politikai rendszer?
Mit rontott el Martin Schulz, és miért Angela Merkel lesz az, aki minden valószínűség szerint ismét elfoglalhatja a német kancellári széket szeptember 24-e után?

A 2013 óta a CDU/CSU-val (Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió) közösen, nagykoalícióban kormányzó SPD tavaly ősszel kellemetlen helyzetben találta magát. Népszerűsége 24 éves mélypontot állt, és vezető politikusai nem látszottak alkalmasnak arra, hogy 2017-ben a győzelem esélyével szállhassanak szembe a nagy ellenfelet az utóbbi három választáson sikerre vezető Angela Merkellel.

Frank-Walter Steinmeier akkori külügyminiszter, aki a közvélemény-kutatások szerint egyébként hosszú ideje Németország legnépszerűbb politikusa, 2009-ben már elbukott a Merkellel vívott harcban, míg Sigmar Gabriel alkancellárként, illetve gazdasági-és energiaügyi miniszterként sem tudott Merkel mellett igazán érvényesülni. Mivel pártelnökként elvileg utóbbinak kellett volna felvállalnia a kihívó szerepét, az, hogy nem tudott hozzájárulni az SPD népszerűségvesztésének megállításához különösen fájó személyes kudarcként értékelhető. A rendelkezésre álló alternatívák hiánya végül kényszerűen vezetett ahhoz, Gabriel az európai szinten jól ismert, de a német belpolitikától mindezidáig távol maradó Martin Schulzot kérje fel a kancellárjelölti és egyúttal a pártelnöki pozícióra.

Martin Schulz
Fotó: NurPhoto/Omer Messinger

A közvélemény-kutatási adatok, valamint az SPD-n belül tapasztalt lelkesedés kezdetben látszólag visszaigazolták a döntést, mivel mind a szociáldemokraták, mind Schulz népszerűsége már januárban – röviddel jelölésének bejelentését követően – szárnyalni kezdett, és nem kevéssé ennek hatására a pártgyűlés márciusban egyhangúan szavazott bizalmat neki. A röviddel ez után következő gyakorlati megmérettetések azonban

már kétségeket ébresztettek afelől, hogy tényleg ő lesz pártja megmentője.

A német politikai berendezkedés sajátosságaihoz tartozik, hogy a tartományi választásokat nem a szövetségiekkel egy időben tartják. Ebből fakadóan – kis túlzással – valahol mindig kampány van. Ilyenkor a tartományi pártpolitika vezetői döntenek arról, hogy szövetségi szintről kérnek-e támogatást. A felkérés, annak elmaradása, valamint jelenlétük eredményessége alapján a szövetségi politikai elit tagjai könnyen lemérhetik, mekkora súlyt képviselnek, illetve nézeteik társadalmilag mennyire versenyképesek.

Schulznak a megválasztását követően három tartományi választáson lett volna lehetősége az SPD számára szavazókat toborozni, közreműködése azonban minden esetben legalábbis kétséges eredményt hozott. A márciusi saar-vidéki voksolás eredménye az újdonsült pártelnök valós politikai potenciáljáról még nem adott világos képet, mivel az SPD stagnált, és a CDU főként annak köszönhetően nyert, hogy a szociáldemokraták győzelme esetére egy, a die Linkét (az NDK volt kommunista pártjának politikai utódját) is szükségképpen tartalmazó koalíciót jósolt, és ezzel képes volt a konzervatív oldalt mozgósítani.

Az első igazi kudarc május közepén következett be, amikor Schleswig-Holsteinben az ott 1988 óta rövid megszakítással végig kormányzó erőként jelen lévő SPD kénytelen volt átadni a stafétát egy, a CDU-ból, a Szabaddemokratákból és Zöldekből álló koalíciónak. Az igazi mélypontot azonban egy héttel később „sikerült” elérni Észak-Rajna Vesztfáliában – innen származik Schulz –, ahol az SPD a tartomány létezése óta a legrosszabb eredményét könyvelhette el, lemondásra késztetve ezzel a párt helyi vezetőjét.

Mindeközben az SPD és ezzel párhuzamosan Schulz népszerűsége folyamatosan esett, amiből zömmel csak a CDU/CSU profitált.

Ez már csak a miatt is érdekes, mert Németországban a két nagy tömegpárt mellett jellemzően négy-öt kispárt is jelen van, amelyek szövetségi szinten nagy általánosságban 5-10 százalékos eredményt ér(het)nek el. Nyilvánvaló tehát, hogy a választók zöme nem ideológiailag vezérelt, hanem potenciális CDU/CSU-SPD átszavazó.

Ez a pártprogramok ismeretében persze nem is annyira meglepő: a konzervatívok és a szociáldemokraták – talán annak is köszönhetően, hogy négy évig nagykoalícióban kormányoztak – majdnem mindenben egyetértenek. Schulz ezt felismerve azzal próbált pártjának új arculatot adni, hogy

visszatért a klasszikus baloldali értékekhez és a szociális igazságosság jelszavát tűzte a zászlajára.

A döntés időszerűnek tűnt, mivel a Schröder-kormányok (1998-2005) által támogatott munkaerő-piaci reformok kritikusai szerint azok egyes csoportokat tartós társadalmi leszakadására ítéltek, így kétségessé tették, kiknek az érdekeiért is küzd tulajdonképpen az SPD.

A német választók preferenciáit azonban az említett kurzusváltással sem sikerült a szociáldemokrata párt számára kedvező irányban és mértékben befolyásolni. A kudarc okára egy nemrég közzétett felmérés világít rá talán a legjobban. A megkérdezettek kétharmada ugyanis úgy nyilatkozott, hogy alapvetően elégedett az össztársadalmi jólétből rá jutó résszel, 80 százalékuk pedig egyenesen úgy vélte, hogy a társadalom legjobban kereső 50 százalékához tartozik. Ezzel szemben az OECD adatai szerint az utóbbi néhány évben mind a jövedelmi egyenlőtlenségeket számba vevő Gini-mutató, mind a szegénységi ráta nőtt. Ahogy tehát azt az SPD azt kényszerűen megtapasztalhatta: a valóság és annak felfogása igencsak különbözik egymástól.

Arra, hogy mivel lehetett volna valóban megszólítani a német szavazókat, ugyancsak az említtet felmérés adott választ: a legnagyobb félelmek a robotizáció következtében bekövetkező állásvesztéshez, a nemzeti intézményrendszer gyengüléséhez és a nemzetállami keretek felbomlásához kapcsolódtak. Bár az első kérdéshez a szociáldemokratáknak nagyon is kellet volna tudniuk mit szólni, ezt a kampány során érdemben egyáltalán nem tették meg.

Jönnek a robotok, elveszik a munkád
Az sajnos biztos, hogy lesznek vesztesei az új ipari forradalomnak. Minden azon múlik, sikerül-e átképezni a gyári munkásokat totálisan új munkakörökre. Aki nem tud alkalmazkodni, az a németeknél is kihullik a munka világából. Jönnek a robotok.

A második és harmadik téma pedig eleve olyan, amelyet elméletileg is inkább egy jobboldali ideológia mentén politizáló párt karolhat fel – nem véletlen, hogy az esetenként szélsőjobboldali követeléseket megfogalmazó AfD (Alternatíva Németország Számára) épp az utóbbi években tűnt fel a német politika színpadán, és ma már a 16 tartományi parlamentből 13-ban képviselteti magát.

Az említetteken kívül egy dolog még biztosan megnehezíti azt, hogy Schulz és az SPD a Merkellel és a CDU/CSU-val vívott párharcból győztesen kerüljön ki. Ez pedig a német választókban a globális gazdasági válság, illetve a menekültáradat hatására kialakult biztonság iránti igény, amit Merkel évtizedes kancellársága politikai szinten kielégít, még akkor is, ha egyes problémák kialakulásához főként az utóbbi időszakban döntéseivel maga is hozzájárult. Merkel öltözködésében is igyekszik a stabilitást hangsúlyozni: kosztümjei az évek során legfeljebb színükben változtak, a Merkel-Raute (Merkel-rombusz, a rá jellemző sajátos kéztartás) pedig ma már a „németség” ugyanolyan szimbólumává vált, mint az Audi karikái, vagy a Mercedes csillaga.

Martin Schulz
Fotó: NurPhoto/Omer Messinger

Látnunk kell azonban azt is, hogy

Merkel hosszú egyeduralma demokráciákban nem kívánatos folyamatokat indított el.

Példaként említhető a Schulz-Merkel tévévita keretei kapcsán kirobbant kisebb botrány, amikor a ZDF (az egyik német állami televíziótársaság) volt főszerkesztője azzal vádolta meg a kancellári hivatalt, hogy a Merkelnek kedvező feltételek megteremtése céljából távolmaradással fenyegetve zsarolta meg a médiát. Amennyiben ez igaz, a német politikai rendszer kezd jelentős torzulásokat szenvedni, és Schulz sem csak saját hibáinak köszönheti várható kudarcát.

A kérdés tehát, hogy „Mit rontott el Martin Schulz?” végeredményben talán nem megfelelő. Az igazi kérdés inkább az, hogy az említett körülmények figyelembevételével van-e egyáltalán olyan SPD-s politikus, aki a párt számára jobb szereplést garantálhatott volna. Válasz nehezen adható, de egy dolog ma már bizonyos: ha a XXI. században az SPD talpon akar maradni, komoly reformokra kell elszánnia magát.

Ez egyébként a párttól nem idegen: 1959-ben például, felismerve, hogy az átlagos német munkás a gyártulajdonosban már nem a kizsákmányolót, hanem pusztán a munkaadót látja, és a gazdasági fellendülés hatására korábbi anyagi nehézségei gyakorlatilag megoldódtak, az SPD lemondott az osztályharcos ideológiáról és modern tömegpárttá vált. Hogy Schulz a küszöbön álló újabb ideológiai váltást pártelnökként éli-e majd meg, mindenesetre kétséges.

Menyes Roland

a szerző az Antall József Tudásközpont kutatója

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

vissza a címlapra

Profi marihuána-ültetvényt találtak a rendőrök egy falusi pincében »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.09.23. 07:56
Profi marihuána-ültetvényt találtak a rendőrök egy falusi pincében
A Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei fél kiló marihuánával értek tetten két férfit, aztán megtalálták a felszerelt ültetvényeiket is,

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberei fél kiló leszüretelt marihuána átvétele közben Mányon tetten értek egy budapesti és egy fóti férfit.

A rendőrség beszámolója szerint a szerdai akció akkor kezdődött, amikor a két férfi egy nagyobb papírzsákot tett az autóba, majd útnak indult. A rajtaütés során a kannabisz mellett a termesztéshez szükséges mechanikus időkapcsolókat, ph mérő eszközt és ph szabályozó folyadékot, valamint Noszvaj településen kiállított számlákat találtak.

A rendőrök a két férfi elfogását követően a mányi házban házkutatást tartottak, és egy professzionálisan felszerelt ültetvényre bukkantak. Elfogták a növények gondozásával megbízott mányi férfit is. A lakóház tetőterében egy speciálisan cannabis termesztésére kialakított fóliafülke volt, a melléképületben pedig egy szellőzőrendszerrel, lámpákkal felszerelt marihuána-ültetvény.

A házkutatáson a KR NNI munkatársai több fejlettségi fokú növényi egyedet találtak és foglaltak le, valamint légmentesen lezárt csomagokban már leszüretelt, kereskedelemre szánt növényi részeket és virágzatot, tápoldatot, továbbá csomagoló eszközöket.

A nyomozók megállapították, hogy az elfogott férfiak Noszvaj egyik lakóházában is működtetnek egy ültetvényt, ezért 2017. szeptember 20-án a késő esti órákban a heves megyei településen is házkutatást tartottak. Elfogták a növények gondozását végző 25 éves budapesti fiatalt és a ház pincéjében megtalálták a 240 tőből álló – világító-, szellőztető- és öntözőrendszerrel felszerelt – marihuána-ültetvényt.

Kábítószer-kereskedelem bűntett gyanúja miatt mind a négy személlyel szemben nyomozás indult.

vissza a címlapra
☂ Időjárás
Most:
12 °C  közepesen felhős közepesen felhős
Holnap:
12-21°C  szitálás, gyenge eső szitálás, gyenge eső

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
13:45 Patkós I. terem
Gru 3. - 3D
Online jegyfoglalás »

14:00 Huszárik Z. terem
Bartók
Online jegyfoglalás »

15:45 Patkós I. terem
Gru 3.
Online jegyfoglalás »

15:45 Huszárik Z. terem
Bartók
Online jegyfoglalás »

17:15 Huszárik Z. terem
Hetedik alabárdos
Online jegyfoglalás »

17:30 Patkós I. terem
Újra otthon
Online jegyfoglalás »

19:45 Patkós I. terem
Kingsman: Az aranykör
Online jegyfoglalás »

20:00 Huszárik Z. terem
Ultra
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.141 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1810415 | Ebben a hónapban: 19083 | Ma: 755 | jelenleg: 7 | Statisztika |