DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla napja van. - Holnap Gellért napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
cegkivonatmost.hu
 
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

A PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HÍREI

oldal:1/68 bejegyzés:10/671

Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadási időpontok és elérhetőségek Pest megyében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.09.07. 09:28
Értesítés az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2018. szeptember havi elérhetőségeiről.

Ellenőrzések a Nagymarosi Csípős Fesztiválon »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.08.29. 10:17
Ellenőrzések a Nagymarosi Csípős Fesztiválon
A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya kiemelt figyelmet fordít a nyári fesztiválszezonban a szabadtéri nagy, tömegrendezvényekre. Ennek keretében 2018. augusztus 25-én helyszíni hatósági ellenőrzéssorozatot folytatott le a Nagymaroson megrendezett Csípős Fesztiválra kitelepült kereskedelmi egységek vonatkozásában. A fesztivál immár hatodik alkalommal került megrendezésre, melynek középpontjában a chili állt. Az értékesítésen kívül a chili kóstolás és paprika szépségverseny tette még érdekesebbé az eseményt.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya kiemelt figyelmet fordít a nyári fesztiválszezonban a szabadtéri nagy, tömegrendezvényekre. Ennek keretében 2018. augusztus 25-én helyszíni hatósági ellenőrzéssorozatot folytatott le a Nagymaroson megrendezett Csípős Fesztiválra kitelepült kereskedelmi egységek vonatkozásában. A fesztivál immár hatodik alkalommal került megrendezésre, melynek középpontjában a chili állt. Az értékesítésen kívül a chili kóstolás és paprika szépségverseny tette még érdekesebbé az eseményt.

 

A vizsgálat legfontosabb célja annak ellenőrzése volt, hogy a fogyasztók által felkeresett kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségeket hogyan tartják be a vállalkozások. Az ellenőrök öt kereskedelmi egységet vontak ellenőrzés alá, amelyekben jogsértést, vásárlói megkárosítást nem állapítottak meg. Hatóságunk munkatársai egy esetben a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását állapították meg, valamint egy esetben az üzemeltető adatai nem kerültek kifüggesztésre.

A hatóság folytatja a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket a hasonló jellegű tömegrendezvényeken.

Konferencia az új tanévről »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.08.27. 10:28
Konferencia az új tanévről
Tanévnyitó szakmai konferencia országos sorozatának első állomására került sor augusztus 22-én, szerdán az ELTE Lágymányosi Centrumának Gömb aulájában. Az oktatási vezetők számára rendezett eseményen többek közt részt vett és beszédet mondott Dr. Maruzsa Zoltán az EMMI helyettes államtitkára, Dr. Gloviczki Zoltán az Oktatási Hivatal elnöke, Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke, Sipos Imre az Eszterházy Károly Egyetem miniszteri biztosa és Lánczky Edit a Budapesti Pedagógiai és Oktatási Központ főosztályvezetője. A konferencián megnyitó beszédet mondott Dr. Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A tanév megnyitására országos szakmai konferenciasorozattal készül az oktatási vezetés, hiszen 2018. augusztus 22. és szeptember 6. között húsz helyszínen tart megyei és fővárosi szakmai tanévnyitó konferenciát az Oktatási Hivatal (OH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közreműködésével. A további helyszínek: Pécs, Veszprém, Szolnok, Miskolc, Tatabánya, Nyíregyháza, Békéscsaba, Eger, Székesfehérvár, Szeged, Debrecen, Szekszárd, Budapest (Nemzetiségi POK), Kecskemét, Salgótarján, Kaposvár, Zalaegerszeg, Győr és Szombathely.

Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntő beszédében a szellemi, lelki és testi erő fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta és kiemelte, hogy a mai gyorsuló és sokat követelő világban a fiataloknak mindháromra szüksége lesz ahhoz, hogy megálljanak a lábukon. Tarnai Richárd beszédében szólt a kormánynak az oktatásban, az elmúlt nyolc évben elért eredményeiről is és megköszönte a diákokért dolgozó pedagógusok áldozatos munkáját.

A budapesti konferencián Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, a köznevelési ágazat főbb fejlesztéseit és az új tanév feladatait mutatta be a résztvevőnek, majd Dr. Gloviczki Zoltán az OH elnöke bemutatta a köznevelési ágazatot támogató pedagógiai oktatási központ (POK) által tervezett főbb szakmai programokat is.

Ezután Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke a következő tanévre tervezett legfontosabb feladataikról és fejlesztéseikről szólt.

A szünet után Sipos Imre az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének miniszteri biztosa az állami tankönyvfejlesztésekről tájékoztatta a megjelenteket.

Végül Lánczky Edit a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a tanév során szervezett szakmai programokról beszélt.

A szakmai rendezvénysorozat első alkalmának hangulatát oldotta a Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és tanárainak színvonalas műsora.

 

(OH/Pest Megyei Kormányhivatal)

Új városházát adtak át Törökbálinton »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.08.22. 14:23
Szombaton Tuzson Bence a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Aradszki András országgyűlési képviselő, Elek Sándor polgármester, valamint Tarnai Richárd kormánymegbízott, ünnepélyes keretek között adták át a Törökbálinti új városházát.

 

Az épület átadásán Tuzson Bence elmondta: „Olyan államot szeretnénk építeni, amelynek minden cselekedete a közszolgálatáról szól. Az ügyintézés legyen gyors és hatékony.” Tuzson Bence szerint az ügyintézés iránt jogos elvárás, hogy "ne a várakozásról, az idegeskedésről és a fejfájásról szóljon, hanem a gyorsaságról és a hatékonyságról”. Az épületben az ősz folyamán megnyíló kormányablak biztosítja ennek lehetőségét - tette hozzá.

Az ünnepségen Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a 2010-es kormányváltás után rendet teremtettek az államigazgatásban: pontosan körülhatárolták, hogy mely feladatok tartoznak az államhoz, illetve az önkormányzatokhoz. Kitért arra, hogy a kormányhivatali struktúra kialakításával az állam rendezte a saját feladatait, közben kifizette az önkormányzatok adósságát, hogy azok zavartalanul működhessenek. Így ma már teljesen természetes, hogy ugyanabban az épületben működik az önkormányzati és az állami hatáskörbe tartozó ügyfélkiszolgálás - tette hozzá.

Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője szerint ezzel az épülettel a város "megérkezett a 21. századba", amihez nagy segítséget jelentett a település csaknem kétmilliárd forintos adósságának rendezése.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere arról beszélt, hogy a városháza régóta esedékes felépítését eddig óvodák, bölcsődék, iskolák és utak építése, felújítása késleltette. Ezért az elmúlt harminc évben ott folyt az ügyintézés, ahol éppen sikerült annak helyet szorítani - fűzte hozzá a polgármester.

(Pest Megyei Kormányhivatal/MTI)

Mobil kormányablak busz érkezik Budakeszire »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.08.13. 13:55
Örömmel tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2018. augusztus 18. napján 10:00 – 17:00 óráig, a XXIV. Budakeszi Családi Nap Fesztivál keretében a Farkashegyi repülőtéren lehetőségük lesz a mobil kormányablak busz által nyújtott szolgáltatások igénybevételére.

Örömmel tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy2018. augusztus 18. napján 10:00 – 17:00 óráig, a XXIV. Budakeszi Családi Nap Fesztivál keretében a Farkashegyi repülőtéren lehetőségük lesz a mobil kormányablak busz által nyújtott szolgáltatások igénybevételére.

Tuzson Bence: Valódi közszolgálatot építünk, a hivatalainknak segítenie és nem gáncsolnia kell az embereket »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.08.07. 09:57
Személyes feladatomnak tekintem, hogy a rossz és fölöslegesen hosszadalmas eljárásokat kiiktassuk. Szolgáltató államot építünk, amelynek egyetlen feladata, hogy az embereket szolgálja, de a közösség érdekében létrejött szabályokat következetesen betartassa – mondta a Pesti Srácok.hu-nak adott nagyinterjúban Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Tuzson Bence elismerte, hogy a központi közigazgatásban, főként a minisztériumokban 2008 óta valóban nem volt érzékelhető béremelés, ennek oka, hogy az állam szerény és önmagával szemben szigorú. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bérezési rendszer teljes felülvizsgálatát javasolja, mert a közigazgatásnak elkötelezett és jól megfizetett munkatársakra van szüksége.

Az interjú a Pesti Srácok.hu oldalon olvasható IDE kattintva.

(Pesti Srácok.hu)

Buszok ellenőrzése Pest megyében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.08.03. 10:36
Buszok ellenőrzése Pest megyében
Kiemelt figyelmet fordított az autóbuszok, ezen belül az iskolásokat szállító „kiránduló buszok” ellenőrzésére a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Járműforgalmi Osztálya a korábban történt autóbusz balesetek miatt a nyár eleji és nyári időszakban Pest megye teljes területén.

 

Ebben az időszakban 132 darab autóbusz ellenőriztek a szakemberek, melyből 25 busz esetében állapított meg a hatóság különböző szabálysértéseket. Ezen felül Gödöllő környékén a közforgalmú személyszállítás ellenőrzése során az autóbusz végállomás és buszgarázs helyszíneken 9 darab autóbusz vizsgálatát követően 8 darab műszakilag kifogásolható autóbusz esetében16 hiányosságot rögzítettek.

Az ellenőrzések során a kormányhivatal közúti ellenőrei vizsgálták az autóbuszok közlekedés biztonsági megfelelőségét, valamint a gépjárművezetők vezetési idejére és pihenőidejére vonatkozó előírások betartását. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján több esetben rendeltek el, javítást követően a járművek ismételt teljes körű műszaki megvizsgálását, illetve a járművezetők vezetési és pihenőidejének elemzése során mind a járművezetők, mind a vállalkozásokkal szemben közigazgatási hatósági eljárást folytattak le. Az ellenőrzés során sajnálatos módon engedély nélkül átalakított gyermekszállító autóbuszt is talált a hatóság.

Szolgáltatók részére fontos tudni, hogy a járművek átalakításához a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben említett esetekben a közlekedési hatóság előzetes engedélyét kell megkérni. A tervezett átalakításra benyújtott műszaki dokumentáció vizsgálatát követően dönt a közlekedési hatóság az átalakítás megvalósíthatóságáról. Csak olyan átalakításra adható ki engedély, amely a jármű közlekedésbiztonsági- utas biztonsági jellemzőit nem rontja.

Az engedély nélkül, szabálytalanul átalakított személyszállító szolgáltatást végző járművekkel való közlekedés a szolgáltatást igénybevevők nagy száma, a kialakuló veszélyhelyzetek miatt fokozott biztonsági kockázatot jelent. Erre való tekintettel az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítás, mely szerint 2018. augusztus 7-től büntethető a jogellenesen átalakított személyszállító jármű vezetése. Emellett a Büntető Törvénykönyv más tényállásai alapján büntethető az engedély nélküli jármű „legalizásásában” való közreműködés.

Gyermekeink biztonsága, a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében a kormányhivatal továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít a személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozások járművei üzemeltetése, valamint a járművezetők munkája jogszerűségének ellenőrzésére.

(Pest Megyei Kormanyhivatal)

Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadási időpontok és elérhetőségek Pest megyében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.08.01. 14:25
Értesítés az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2018. augusztus havi elérhetőségeiről.

Locsolási kedvezmény »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.07.30. 15:08
Locsolási kedvezmény
Itt a nyár, a jó idő, lehet strandolni, vagy ha úgy tartja kedvünk, akkor napozni egyet a kertben. És ha már kert jó, ha tudjuk, hogy a Víziközmű szolgáltatóktól locsolási kedvezményt lehet kérni.

 

A locsolási kedvezmény részleteiről a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály szakemberei adnak tájékoztatást.

 

Két fajta kedvezmény közül lehet választani. Az egyik a 10%-os átalánydíjas kedvezmény a másik a mellékvízmérő alapján nyújtott kedvezmény.

10 %-OS ÁTALÁNYDÍJAS KEDVEZMÉNY:

 

A locsolási kedvezményt a házikert öntözéséhez kizárólag azon Felhasználók vehetik igénybe, akik ivóvíz- és közműves szennyvíz-elvezetés céljából csatlakoztak a szolgáltató által üzemeltetett közműhálózathoz.

A kedvezmény május 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakra vonatkozik, a csatornahasználati díjnál kerül érvényesítésre. Mértéke: ezen időszakra jutó vízfogyasztás 10 %-kal csökkentett korrigált mennyisége a csatorna használati díj felszámításánál.

 

A Szolgáltató a locsolási célú vízfelhasználási korrekcióra vonatkozó igényt azon fogyasztónál utasítja el, akinek:

• locsolási célú ivóvízszükségletének kielégítésére a szolgáltatói közműhálózaton kívüli egyéb alternatív- saját tulajdonú kút, vásárolt víz, felszíni vízhasználat- vízbeszerzési lehetősége van,• igénybejelentése - a szolgáltató által lefolytatott ellenőrzés alapján - valótlan adatokat tartalmaz,• az igénybejelentés benyújtásának időpontjában, illetve a locsolóvíz korrekció megadását követően a Víziközmű szolgáltató tekintetében díjhátraléka van.

A locsolási kedvezmény igénybejelentésével kapcsolatos bővebb felvilágosítás a Szolgáltató honlapján illetve ügyfélszolgálatán található.

LOCSOLÁSI MELLÉKVÍZMÉRŐ ALAPJÁN NYÚJTOTT KEDVEZMÉNY

 

Locsolási célú mellékvízmérő esetén a szennyvíz mennyiség megállapítás a mellékvízmérővel mért locsolási célú vízhasználatról szóló megállapodás alapján történik. A csatornadíj alapját képező szennyvízmennyiség ezeken az ingatlanokon a bekötési vízmérő és a locsolóvízmérő által mért vízmennyiségek különbsége alapján kerül megállapításra, minden év április 1. napjától október 31. napjáig terjedő időszakban.

 

Ehhez a vízmérőt nyilvántartásba kell vetetni a szolgáltatóval, melynek előzetes feltételei:

• Az ingatlan vízfogyasztásának bekötési vízmérővel történő mérése;• Az ingatlan szennyvíz-szolgáltatással való ellátása;• Az ingatlan vízellátására és szennyvíz-szolgáltatására vonatkozóan rendelkezzen aláírt szolgáltatási szerződéssel;• A Szolgáltató felé a bekötési vízmérő szerinti felhasználó hátralékkal nem rendelkezhet;• A locsolási célú mellékvízmérőnek a házi vezetékhálózatba történő beépítéséhez a bekötési vízmérő szerinti felhasználó (üzemeltető, közös képviselő) írásban előzetesen hozzájáruljon, amennyiben az igénylő és a bekötési vízmérő szerinti felhasználó nem ugyanaz.

 

Nyilvántartásba vétellel kapcsolatos részletes tudnivalók a Szolgáltató honlapján illetve az ügyfélszolgálaton található.

 

Nagyon fontos kiemelni, hogy a két kedvezmény együttesen nem vehető igénybe, csak külön-külön! A kedvezményt minden esetben igényelni kell!

(Pest Megyei Kormanyhivatal)

Webáruházakat ellenőriztek Pest megyében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2018.07.25. 09:22
A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársai „Az online értékesítés fogyasztóvédelmi szempontú ellenőrzése” elnevezésű országos témavizsgálat keretében 2018. január 1.- 2018. június 25. közötti időszakban összesen 31 klasszikus webáruházat ellenőriztek. A vizsgált webáruházak közül 30 esetben tártak fel valamilyen jogsértést, amely közel 97%-os kifogásolási arányt jelent.

 

Az ellenőrzés során a hatóság azt vizsgálta, hogy az üzemeltetők teljesítik-e a vonatkozó jogszabályokban előírt előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, többek között a szolgáltató beazonosíthatóságát szolgáló adatokra, a szerződéskötés feltételeire, a szerződés tárgyára és a szerződés teljesítésére vonatkozóan, továbbá a panaszkezelés módjáról, a kellék-, és termékszavatosságról, jótállásról, valamint a fogyasztót megillető elállási jogról teljes körű tájékoztatást nyújtanak-e.

 

A tapasztalatok szerint a vizsgált honlapokat üzemeltetők még mindig nem alkalmazkodtak teljes mértékben a 2014. június 13. napján hatályba lépett jogszabályi változásokhoz. A webshopok közel fele a korábbi, már hatályon kívül helyezett kormányrendelet rendelkezései alapján nyújtott tájékoztatást a fogyasztóknak, több esetben pedig a fogyasztók hátrányára is megállapítottak szerződéses feltételeket.

A legjellemzőbb hibák, hiányosságok az elállási jog gyakorlásának feltételeiről szóló tájékoztatások, és az egyéb tájékoztatási követelmények (pl. szavatosságról, jótállásról, panaszkezelési módról, illetve jogorvoslati lehetőségekről szóló tájékoztatások) tekintetében kerültek megállapításra.

A vállalkozások több esetben arról nyújtottak tájékoztatást, hogy:

• elálláskor a termék csak az eredeti csomagolásban, és az eredeti számlával küldhető vissza,

• elállás esetén a termék kiszállításának költségét a fogyasztó számára nem fizetik vissza,

• a fogyasztónak visszajáró összeget, utánvételes (készpénzben történő) fizetés esetén nem a fogyasztó által igénybe vett fizetési móddal megegyező módon téríti vissza, hanem banki átutalással rendezi.

Ezeken felül előfordult, hogy az üzemeltetők olyan feltételeket is kikötöttek, miszerint az elállás kizárólag egy előre meghatározott formanyomtatványon gyakorolható, elálláskor a visszatérítendő összegből bizonyos összeg kötbérként levonásra kerül, az elállást a csomagolás felbontása vagy a termék használatba vétele kizárja.

Összegezve elmondható, hogy továbbra is szükséges a fokozott hatósági jelenlét az e-kereskedelem területén, ugyanakkor pozitívumként értékelendő, hogy a legtöbb esetben a vállalkozások együttműködtek a hatósággal és önként kijavították az észlelt hibákat.

☂ Időjárás
Most:
17 °C  közepesen felhős közepesen felhős
Holnap:
13-16°C  eső eső

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »
A lap 0.020 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 2255620 | Ebben a hónapban: 21334 | Ma: 816 | jelenleg: 11 | Statisztika |