DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2020. január 21. kedd, Ágnes napja van. - Holnap Vince napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
cegkivonatmost.hu
 
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

A PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HÍREI

oldal:1/73 bejegyzés:10/727

Sajtó és média a jog tükrében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.11.28. 16:30
Sajtó és média a jog tükrében
Médiajogi konferenciát szervezett a Pest Megyei Kormányhivatal, amelyen Horváth Attila alkotmánybíró, Koltay András rektor, Szánthó Miklós médiaalapítványi elnök, valamint Buczkó Péter ügyvéd elemezték a hazai és a nemzetközi média helyzetét, valamint az aktuális joggyakorlatot.

A rendezvényen Tarnai Richárd kormánymegbízott arról beszélt, hogy jogalkalmazóként a hivatal mindennap találkozik a két témából eredő kérdéskörökkel. Hozzátette: a média feladata a történések torzításmentes közvetítése, a jognak pedig az igazság szolgálóleányának kell lennie, ezek az állítások azonban a mai gyakorlatban sokszor nem állják meg a helyüket.

Horváth Attila alkotmánybíró a magyarországi média helyzetét mutatta be a rendszerváltás előtti és az azt követő időszakban. Kiemelte: a szocializmus időszakában a pártállam erős kontrollt gyakorolt a média felett, ezt a hatalmat, kapcsolati tőkét pedig a rendszerváltást követően is sikerrel mentette át az utódpárt és a hozzájuk kötődő személyek.

Koltay András az állami- és magánszabályozásról, valamint a szociális hálózat felületeiről, a médiaszabályozás és a nemzeti szuverenitás kapcsolatáról beszélt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora hangsúlyozta: az internettel kapcsolatos kezdeti várakozások, amelyek a szólásszabadság demokratizálódását vetítették előre, nem váltak valóra, a szolgáltatók befolyásolási kísérletei rendszeresen tapasztalhatóak.

Szánthó Miklós, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke szerint a hazai balliberális média azért frusztrált, mert korábbi véleményformálási monopóliuma megszűnt, a kommunikációs tér kiegyensúlyozottabbá vált, azonban még mindig nem beszélhetünk médiaegyensúlyról.

Buczkó Péter ügyvéd interaktív előadásában gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy a személyiségvédelem és a média kapcsolatában milyen eltérő megítélések és bírói döntések állnak.

Áder János előadást tartott a klímaváltozásról »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.11.27. 16:15
A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak legalább 80 százalékát a vizek állapotán keresztül érzi meg az emberiség - mondta Áder János köztársasági elnök a Pesti Vármegyeháza Dísztermében.

 

 

A polgári gondolat lényegéhez tartozik az egyéni és kollektív öngondoskodás – mondta Vízkelety Mariann. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke kijelentette: távol áll tőlünk az "öko-világvége" hangulat, ellenkezőleg, az a meggyőződésünk, hogy családi, közösségi és nemzeti szinten is bőven van tennivaló, amellyel hazánk környezeti feltételeit megfelelő irányba tudjuk befolyásolni, saját magunk, gyermekeink és unokáink javára.

 

Az államfő előadásában ezúttal is hangsúlyozta: a klímaváltozás tényével mindenki szembesülhet a mindennapokban, a tudományos álláspont szerint pedig ennek hátterében az emberi tevékenység következtében növekvő üvegházhatású gázkibocsátás áll. Áder János ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség vízfogyasztása kétszer, energiafelhasználása pedig háromszor gyorsabban emelkedik, mint amilyen ütemben nő a Föld lakossága. Mindennek következményeként a földfelszíni hőmérséklet legalább tizenötször gyorsabban emelkedik, mint bármely korábbi földtörténeti korban – tette hozzá.

 

A köztársasági elnök kiemelte: ez az éghajlati változás nagyrészt a „víz három drámáján” keresztül mutatkozik, vagyis azokon a helyzeteken, amikor a víz hiánya, áradása, illetve szennyezettsége jelent problémát. A gondokra példaként említette egyebek mellett, hogy a világ ruhaiparának vízfogyasztása a Nílus éves vízhozamának feleltethető meg, miközben energiafelhasználása több mint a légi- és vízi közlekedésé együttvéve.

Áder János felidézte: a történelemben többször is előfordult, hogy a vízhiány vetett véget különböző civilizációknak. Szerinte azonban az emberiség ma sem óvja megfelelően a hozzáférhető vízkészletét, amit az is mutat, hogy a fejlődő országokban a szennyvíz 90 százalék tisztítatlanul kerül az élővizekbe.

 

Az államfő kiemelte: a becslések szerint 2050-re már 4 milliárd ember élhet vízhiányos területeken, 36 ország pedig már most is az úgynevezett vízszegénységi küszöb alatt van. A köztársasági elnök kitért arra is, hogy az emberiségnek már 2030-ra a jelenleginél 50 százalékkal több élelmiszerre és 30 százalékkal több vízre lesz szüksége, ugyanakkor a jelenlegi tendencia alapján évente 2 százalékkal csökken a globális élelmiszer-termelés.

Áder János szerint a helyzet megoldásához közgazdasági szemléletváltozásra van szükség, például a körforgásos gazdaság felé történő elmozdulással, amely a hulladékot nem szemétként, hanem nyersanyagként kezeli. Szükség van változásra, azt azonban nem egy országtól szabad elvárni, hanem nemzetközi összefogásra van szükség - jelentette ki.

 

Az államfő ismét szólt arról is, sokak fejében élnek téves sztereotípiák arról, Magyarország mennyit tesz a klímaváltozás ellen, miközben más országokat, például Dániát úgy könyvelik el „klímabajnoknak”, hogy Magyarországnál nem csökkentette jobban a károsanyag-kibocsátását.

Hangsúlyozta: Magyarország egyike a világ azon 21 országának, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben energiafelhasználását 7 százalékkal, szén-dioxid-kibocsátást pedig 32 százalékkal csökkentette. Áder János közölte: a németországi egy főre eső üvegházhatású gázkibocsátás a magyarországi kétszerese, míg az amerikai három és félszerese.

(Pest Megyei Kormányhivatal/MTI)

Összeült a Pest Megyei Védelmi Bizottság »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.10.31. 14:35
Összeült a Pest Megyei Védelmi Bizottság
Ülésezett a Pest Megyei Védelmi Bizottság, hogy áttekintsék a téli időjárással kapcsolatos teendőket.

Radich Orsolya főigazgató vezette a Pest Megyei Kormányhivatal dísztermében tartott eseményt, amelyen a bizottság jövő évi feladatai mellett a katasztrófavédelem aktuális kérdéseit is áttekintették.

Az állandó és meghívott tagok a Magyar Honvédség idei főbb gyakorlatairól, a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerről, valamint a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízkárok elleni védekezési felkészüléséről is hallhattak beszámolót.

A rendezvényen elhangzott, hogy az együttműködő hatóságok és szervezetek hatékony koordinációval, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálattal szoros együttműködésben készülnek a télre, az esetleges rendkívüli időjárás által kiváltott veszélyhelyzetek kezelésére.

Hivatásetikai elvárások a közigazgatásban »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.10.31. 13:30
Hivatásetikai elvárások a közigazgatásban
A Magyar Kormánytisztviselői Kar és a Nemzeti Védelmi Szolgálat közös konferenciájának adott otthont a Pest Megyei Kormányhivatal.

Az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály jelentősen átalakította a közszolgálati szabályozás koncepcióját, alapjait és a tisztviselőket érintő elvárásokat.

 

 

Jávor András elmondta: az értékek változatlan megőrzése mellett szükséges a napi gyakorlatot a kor kihívásaihoz igazítani. A Magyar Köztisztviselői Kar tiszteletbeli elnöke hozzátette: a társadalom jogos elvárása az, hogy a tisztviselők magatartása fedhetetlen és korrupciómentes legyen.

 

Palich Etelka hangsúlyozta: a szakterületen dolgozó munkatársaknak szükséges tapasztalatot cserélniük. A Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke kiemelte: a vezetőknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük a feladatellátás hatékonyságának növelésére, valamint a munkatársak motiválására.

 

A konferencián előadást tartott Radich Orsolya, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója is, aki a kormányzati igazgatás munkáltatói oldalát érintő szakkérdéseiről beszélt.

A szakmai program az egységes etikai elvárásokkal kapcsolatos egyeztetés mellett annak az adott szervezetbe történő jobb felhasználhatóságát is elő kívánta segíteni.

Megalakult a Pest Megyei Közgyűlés »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.10.31. 13:00
Megalakult a Pest Megyei Közgyűlés
Megalakult a Pest Megyei Közgyűlés, a testület elnökének Szabó Istvánt választották.

 

Letették hivatali esküjüket az önkormányzati választáson mandátumot szerzett képviselők az alakuló ülésen, ezzel megkezdték öt évre szóló munkájukat.

A közgyűlésen Tarnai Richárd kormánymegbízott gratulációját Radich Orsolya főigazgató adta át a testület új elnökének, Szabó István Fidesz-KDNP-s képviselőnek.

Munkáltatói fórum Gödöllőn »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.10.16. 16:00
Munkáltató fórum vállalatok és vállalkozások részére, a Pest Megyei Kormányhivatal szervezésében.

Tájékoztatás növény-egészségügyi változásokról »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.10.11. 10:05
Felhívjuk a figyelmet, hogy 2019. december 14-től minden élő növény vagy élő növényt tartalmazó szállítmány csak növény-egészségügyi bizonyítvánnyal léphet az Európai Unió területére, tehát vizsgálatköteles lesz.

A teherforgalomban – a rakományon felül – nem lehet élelmezési, étkezési célt szolgáló növény a kamionokban a megnevezett dokumentum nélkül.

Az utasforgalomban is megszűnik a növények szabad behozatala, ebben az esetben is minden egyedhez szükséges a növény-egészségügyi bizonyítvány!

A határátlépés előtt minden bizonyítványköteles termékhez előjelentőt kell küldeni a bizottság által üzemeltetett TRACES NT online rendszeren keresztül.

Előjelentő nélkül a szállítmányt a zárszolgálat nem kezelheti!

Az EU-n átszállított élő növényt vagy élő növényt tartalmazó termékekből álló TRANZIT szállítmányokra is kötelező az előjelentő kitöltése a bizottság által üzemeltetett TRACES NT online rendszeren keresztül.

A 2019. december 14-én életbe lépő változások jogi háttere: 625/2017/EC; 2031/2016/EC.

Új munkaerőpiaci módszerrel bővül a foglalkoztatás Pest megyében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.10.07. 16:00
Álláskeresők és közfoglalkoztatottak elhelyezkedését segítheti a munkaerőpiaci reformprogram bevezetése, amely a munkaadók és a kormányhivatal szorosabb együttműködésére épül.

 

A vállalati kapcsolattartás erősítésével, valamint a munkaerőpiaci szempontból hátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedésének támogatásával tovább csökkenthető a munkanélküliség.

A cél, hogy minden ember – aki képes és akar is dolgozni – álláshoz jusson Magyarországon. A program része az álláskeresőkkel történő szorosabb együttműködés és a személyes kapcsolatfelvétel, amely lehetővé teszi, hogy adottságaik, elképzeléseik, készségeik mintájára készült profil alapján lehessen őket kiközvetíteni. Ezzel is ösztönzik az érintetteket a legális, törvényes feltételek szerinti munkavállalásra. A cégeket gyakornoki és mentorprogramok támogatásával segíti a kezdeményezés.

Kulcsfeladat hárul a foglalkoztatási szakterületen dolgozó kollégákra, akik vállalati kapcsolattartóként a munkaadókkal is közvetlenül együttműködnek az igények és lehetőségek eredményes összehangolása érdekében. Bevezetik a program képzési oldalát, amely a helyi munkaerőigényekhez igazodik, ezzel célzottan támogatják a vállalkozásokat, hogy a rendelkezésre álló közfoglalkoztatottak és álláskeresők köréből megfelelően képzett munkaerőt biztosíthassanak számukra.

Átadták az M2-es gyorsforgalmi út bővített szakaszát »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.10.02. 13:34
Átadták az M2-es gyorsforgalmi út bővített szakaszát
Keddtől immár 2x2 sávon közlekedhetnek az autósok Budapest és Vác között azt követően, hogy átadták az M2-es gyorsforgalmi út egy közel 20 kilométer hosszú kibővített, illetve felújított szakaszát.

Mint azt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a beruházás ünnepélyes átadásakor hangsúlyozta: Magyarország ambiciózus célja, hogy 2030-ra az Európai Unió öt legjobb országa közé tartozzon. Ehhez pedig elengedhetetlen a fejlett közlekedési infrastruktúra kialakítása, annak megvalósítása, hogy 30 perc alatt az ország bármelyik pontjáról elérhetővé váljék egy gyorsforgalmi út - tette hozzá a politikus. Mint elmondta: az elmúlt évek teljesítménye azt mutatja, hogy jó úton járunk, hiszen Magyarország az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Emlékeztetett arra, hogy 2019 második negyedévében mért 5,2 százalékos növekedés csaknem négyszerese az uniós átlagnak, a beruházási ráta immár meghaladja a 27 százalékot, 2010-hez képest 850 ezerrel többen dolgoznak és a reálbérek hetedik éve töretlenül emelkednek - sorolta az eredményeket a parlamenti államtitkár. Arról is szólt, hogy 2010 óta immár 6 ezer kilométernyi út újult, illetve újul meg és míg 2010-ben csupán 1277 kilométernyi gyorsforgalmi út volt elérhető, ma  már több mint 1500 kilométernyi utat használhatnak a családok - mondta Schanda Tamás.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Pest megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy Magyarország jó úton jár és már a váciak, illetve a dunakesziek is. Kiemelte, hogy a kibővített út, több mint 250 ezer ember mindennapi életét könnyíti meg,  immár biztonságban közlekedhetnek a családok a korábban balesetveszélyes szakaszon, továbbá a fejlesztés nyomán új beruházások valósulhatnak meg, új munkahelyek jöhetnek létre a térségben.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Pest megye 5. számú választókerületének képviselője úgy vélekedett, hogy a kibővült útszakasz lehetővé teszi, hogy még élhetőbbek legyenek a magyar családok mindennapjai és az emberek több időt töltsenek szeretteikkel és még inkább hozzáférjenek a kultúrához. Mert nincs erős ország, erős családok, erős gazdaság és erős kultúra nélkül - mondta a politikus.

Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja a 2010 előtti Magyarországot egy 2x1 sávos úthoz hasonlította, ahol mindenki kénytelen volt lassan menni, mert lassan haladt a kocsisor elején haladó autó, előzni meg senki nem mert.

Viszont 2010-ben - folytatta - egészen más fokozatra kapcsolt az állam, ezért felgyorsult, immár 2x2 sávon halad az ország fejlesztése. Adjunk gázt, folytassuk így a munkát - mondta a kormánymegbízott.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A közel 33 milliárd forint értékű beruházás a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával valósult meg. A fejlesztés keretében 2 új csomópont, 1 új fél csomópont és 5 új híd épült, illetve  felújítottak 14 meglévő hidat. Közel 3 kilométernyi zajárnyékoló falat létesítettek, 10 kilométer hosszan beton terelőfalakkal választották el a két útpályát. Továbbá 6 kilométer hosszan vízzáró réteggel burkolták az árkokat a vízbázis védelme érdekében és 4,5 hektárnyi véderdő telepítésére is sor került.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a Strabag konzorciuma valósította meg.

(MTI)

„A lélek ecsetvonásai” -Török Orsolya kiállítása a Pest Megyei Kormányhivatalban »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2019.09.26. 13:04
„A lélek ecsetvonásai” -Török Orsolya kiállítása a Pest Megyei Kormányhivatalban
Török Orsolya, a közelmúltban fiatalon elhunyt érdi festőművész tárlatát nyitották meg szeptember 25-én délelőtt a Pest Megyei Kormányhivatal Városház utcai épületében. A kiállítást Kéri Mihály festőművész, az Érdi Galéria vezetője, Prokopp Mária művészettörténész és Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitotta meg. Az ünnepségen részt vett a művésznő édesanyja és köszöntőt mondott Zöld-Nagy Viktória, az Érdi Járási Hivatal vezetője.

Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntő beszédében kiemelte, hogy a Pest Megyei Kormányhivatalművészeti sorozatában immár a 13. kiállításnak ad otthont, ahol a megye alkotói mutatkoznak be. Ez 291 művész 2292 alkotását jelenti; olyan képzőművészeket, akik az elmúlt években 50 különféle technikában mutatták meg tudásukat a kiállítások látogatóinak. A kormánymegbízott arra hívta föl a figyelmet, hogy Török Orsolya festőművész kezének és lelkének ecsetvonásain keresztül láthatóvá válik számunkra egy Arc, amelynekünk, azalkotásokat szemlélők számára ugyan ismerős lehet, de színről színremég nemláthatjuk.

Kéri Mihály festőművész megnyitójában elmondta, hogy bár a művészet fogalma nagyon nehezen meghatározható és az elmúlt 2500 évben mindenkinek más volt róla a véleménye, mégis meg kell próbálnunk legalább homályosan körülírni. Török Orsolyastílusban is nagyon különbözően alkotó, érzelmileg nagyon kifinomult, kísérletező kedvű festőművész volt. Bár fiatalon elhunyt, ennek ellenére bő életművet hagyott hátra. Fiatal korától kezdve sorozatokat festett és a csendéletek ábrázolásától eljutott a belső lelki tartalom képi kifejezéséig. Kéri Mihály hozzátette, hogy ha keressük magunkat a képekben, akkor minden bizonnyal meg is találjuk.

Prokopp Mária művészettörténész köszöntőjében arrólszólt, hogy Török Orsolya művészetével utat mutatott, eszközei pedig a fény, a színek és a dinamika voltak. Művészetében a képeken látható út- és fény-motívumokkal a földi – tehát nem örök–életről, mintegy útról beszél, amely valahová vezet. Prokopp Mária végül arra bátorította a megnyitó résztvevőit, hogy lássák meg azt a fényt, amely Török Orsolya képeiből árad.

A megnyitót zenei előadásával Simon Mária, a váci Fehérek templomának karnagya és Imre Zsolt, a Dunakeszi JárásiHivatalvezetője gazdagította.

☂ Időjárás
Most:
°C 
Holnap:
-°C 

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
15:45 Patkós I. terem
Dolittle
Online jegyfoglalás »

15:45 Huszárik Z. terem
Latte és a titokzatos varázskő
Online jegyfoglalás »

17:45 Huszárik Z. terem
FOMO - Megosztod és uralkodsz
Online jegyfoglalás »

17:45 Patkós I. terem
Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk
Online jegyfoglalás »

19:45 Huszárik Z. terem
A bőrömben
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Botrány
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.047 másodperc alatt készült el. | Copyright 2020 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 2783401 | Ebben a hónapban: 13542 | Ma: 360 | jelenleg: 5 | Statisztika |